Friday, December 31, 2004

Intervju med Richard J Goldstone


Richard Goldstone, Johannesburg 2004-12-30.
Fotograf: Andreas Karlsson (Copyright)


"So far, evil has never won". Det säger domaren, f.d. åklagaren och människorättskämpen Richard J Goldstone. Och han är själv en bidragande orsak till att det är så; som chefsåklagare vid FN-tribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY), var han den förste som åtalade krigsförbrytare sedan Nürnberg- och Tokyoprocesserna efter andra världskriget.

Vi träffade Richard Goldstone i går i hans hem i Johannesburg för ett samtal om kampen för att ställa krigsförbrytare inför rätta. Det kom att handla om hans tid som åklagare vid FN:s krigsförbrytartribunaler ICTY och ICTR (Rwanda), om etablerandet av en permanent krigsförbrytardomstol (ICC) och om USA:s roll och betydelse på området.

I fallet USA beklagar Goldstone att amerikanerna valt att stå utanför ICC, men uttrycker sin övertygelse över att de på sikt kommer att tvingas in i samarbete med den nya domstolen. Han riktar även kritik mot sin efterträdare på posten som ICTY-åklagare, Carla del Ponte, för hur åtalet mot Slobodan Milosevic hanterats. Hans synpunkter och åsikter kommer att utvecklas i några av reportagen i Till mänsklighetens försvar.

2 comments:

Anonymous said...

Hej hej. Skam till sägandes är det första gången jag tittar på Textverk och mänsklighetens försvar. Det ser ju jättespännande ut.
Bästa hälsningar från kvällsdesken Jan Halldin

Andreas Karlsson said...

Man får tacka för de vänliga orden. Det känns oerhört spännande också. Jag sitter för närvarande och arbetar med kapitlet som har arbetsnamnet "Den amerikanska vägen". Håll utkik efter ett smakprov här framöver.

Jag tecknar Redaktör Halldin för en förhandsbeställning av boken.

Mvh
Andreas