Friday, June 16, 2006

"Haag-tribunalen är ett misslyckande"

BELGRAD/SERBIEN:
Timmarna före Serbien och Montenegros ödesmatch mot Argentina i fotbolls-VM träffar vi tidigare utrikesministern Goran Svilanović på hans kontor i Belgrad. Han talar länge och gärna om Kosovofrågan, om ett framtida EU-inträde för Serbien, och om den sittande regeringens samarbete – eller brist på samarbete – med Haag-tribunalen.

– Haag-tribunalen har blivit en icke-fråga här. Det är inte längre någon som bryr sig. Tribunalen är ett fullständigt misslyckande, som jag ser det, vilket är en svår och irreparabel förlust för den internationella rättvisan, säger han.

Själv har han varit chef för kommittén för samarbete med ICTY, Haag-tribunalen, och han ledde den serbiska delegationen vid förhandlingarna om den nya permanenta brottmålsdomstolen, ICC. Hans hårda kritik mot ICTY bottnar i konstaterandet att den har slösat bort värdefull tid på nonsens. Timmar, dagar och veckor har ägnats åt att diskutera serbisk historia och andra, som Svilanović uttrycker det, obetydligheter.

– Jag trodde att det skulle handla om att människor faktiskt har dött. Mördats. Istället har man låtit personer som Milošević hålla brandtal för den serbiska saken, helt utan att kommentera det åtal som riktas mot honom.

Därför är det också med en axelryckning som han bemöter frågan om Ratko Mladić eventuella utlämnande till Haag.

– Visst, de kan väl få honom. Men det spelar ingen roll. Det är ingen som kommer att ta en rättsprocess mot honom på allvar. Personligen tycker jag att det är mycket sorgligt. Jag hade stora förväntningar på Haag, men jag är djupt besviken idag, suckar han.

Utanför hans kontor samlas fotbollssuportrarna för att se matchen mot Argentina på storbildsskärmen vid Terazije. De kommer också att bli besvikna. Förslust med 6-0 och Serbien och Montenegros sista VM under gemensamt namn är i praktiken över. Den återstående matchen mot Elfenbenskusten på onsdag blir av akademisk betydelse.

No comments: